Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μια γιορτή στο παλάτι" που απευθύνεται σε μαθητές της Γ' και Δ' τάξης του Δημοτικού. Το πρόγραμμα προσκαλεί τους μαθητές σε μια μινωική γιορτή. Εκεί, οι συμμετέχοντες, με την βοήθεια ενός φανταστικού ήρωα από τη μινωική εποχή, του Μηνά, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στο παλάτι και να παρακολουθήσουν από κοντά τα στάδια προετοιμασίας της γιορτής. Μέσα από την περιήγησή τους στις αίθουσες του μουσείου, αναζητώντας και παρατηρώντας επιλεγμένα εκθέματα, θα έρθουν σε επαφή με την αρχιτεκτονική, την κεραμεική, τη διατροφή αλλά και τα θεάματα της μινωικής περιόδου. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά σε διαφορετικούς χώρους του ανακτόρου και να γνωρίσουν τις λειτουργίες τους.
     Η υλοποίηση του προγράμματος, διάρκειας 1,5 ώρας, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά έως 25 μαθητές, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό. Για να παρακολουθήσει μία τάξη τα προγράμματα του μουσείου δεν απαιτείται πρότερη γνώση. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιο που οι συμμετέχοντες αναζητούν τις απαντήσεις στα ίδια τα αντικείμενα της έκθεσης αλλά και στο εποπτικό υλικό που τα συνοδεύει.
     Τα προγράμματα υλοποιούνται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς συνοδούς με την καθοδήγηση - βοήθεια υλικού που δίνεται από το μουσείο διαδικτυακά, πριν την προκαθορισμένη επίσκεψη, αλλά και σε tablets με οδηγίες και λύσεις για τον εκπαιδευτικό, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
     Για να παρακολουθήσει μια τάξη του Δημοτικού το πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά ο εκπαιδευτικός - συνοδός του σχολείου να κλείσει ραντεβού συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα κράτησης (εδώ). Η διαδικασία κράτησης ολοκληρώνεται με την αποστολή e-mail επιβεβαίωσης από το μουσείο στο ενδιαφερόμενο σχολείο.
"Βιωματικά πολιτισμικά περιβάλλοντα", Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, άξονας προτεραιότητας "01 - Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης", MIS 453694
Ανάπτυξη ιστοχώρου με ανοικτές τεχνολογίες, Εργαστήριο Πολυμέσων και Περιεχομένου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης