Αφού φτάσει μία τάξη στο μουσείο την καθορισμένη ώρα, ο εκπαιδευτικός παραλαμβάνει από το εκδοτήριο εισιτήριων τα εισιτήρια ελευθέρας εισόδου. Στη συνέχεια, η ομάδα κατευθύνεται στο βεστιάριο, που βρίσκεται στην είσοδο της έκθεσης. Με τη βοήθεια του προσωπικού, τα παιδιά αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα (μπουφάν, τσάντες, τρόφιμα/ποτά) για να κινούνται πιο ελεύθερα στον χώρο. Εκεί, θα τους συναντήσει ένας αρχαιολόγος του μουσείου που θα τους μοιράσει τα tablets και θα τους βοηθήσει να ξεκινήσουν το πρόγραμμα.
     Το τμήμα παραμένει στο ισόγειο της έκθεσης για το πρώτο μέρος του προγράμματος διάρκειας 45', ενώ στη συνέχεια, με τη συνοδεία υπαλλήλου του μουσείου, μεταφέρεται στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, όπου λαμβάνει χώρα το δεύτερο μέρος του προγράμματος διάρκειας και πάλι 45'. Πριν αποχωρήσουν από την έκθεση, το τμήμα επιστρέφει τα tablets στον αρμόδιο υπάλληλο (ή στον γκισέ πληροφοριών), οι μαθητές παίρνουν τα πράγματά τους από το βεστιάριο και κατευθύνονται στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
     Οι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα σε ομάδες των τριών ατόμων. Ο χωρισμός προτείνεται να έχει γίνει ήδη στο σχολείο για να μη χάνεται χρόνος από το πρόγραμμα. Αφού μοιραστούν τα tablets, ένα για κάθε ομάδα, ξεκινά η περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος στην έκθεση, ο εκπαιδευτικός-συνοδός είναι σε θέση να επιβλέπει τις ομάδες μέσω ειδικά σχεδιασμένου tablet που θα του δίδεται στον χώρο του βεστιαρίου.
     Όλες οι ομάδες ακολουθούν κοινή διαδρομή, βάσει σεναρίου, αναζητώντας κάποιες φορές διαφορετικά αντικείμενα της ίδιας αίθουσας. Οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα, κυρίως, στο ισόγειο, με εξαίρεση την τελευταία δραστηριότητα που πραγματοποιείται στον όροφο. Η μετάβαση στον όροφο πρέπει να γίνει ταυτόχρονα από όλους τους συμμετέχοντες.
     Αφού ολοκληρώσουν όλες οι ομάδες τις δραστηριότητες στην έκθεση, οι μαθητές μεταφέρονται στην αίθουσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου πραγματοποιείται το δεύτερο μέρος του προγράμματος. Εκεί, παραμένοντας στις ίδιες ομάδες, τα παιδιά υλοποιούν τις δραστηριότητες του δεύτερου μέρους χρησιμοποιώντας οθόνες αφής. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στην ίδια αίθουσα με την προβολή 10λεπτης εκπαιδευτική ταινίας παραγωγής του ΑΜΗ. Η παραμονή στην αίθουσα εκπαιδευτικών υπολογίζεται στα 45 λεπτά. Οι εκπαιδευτικοί, ως οι έχοντες την εποπτεία υλοποίησης του προγράμματος για την ομάδα που συνοδεύουν, είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσής του. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ενσωματωμένο χρονόμετρο στο tablet του δασκάλου.
     Μετά την προβολή της ταινίας οι συμμετέχοντες παίρνουν τα πράγματά τους και αποχωρούν από την αίθουσα. Την ευθύνη για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του ψηφιακού εξοπλισμού και το κλείσιμο της αίθουσας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων αναλαμβάνει αρχαιολόγος του μουσείου.

Παρεχόμενες υπηρεσίες:
Accessibility Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν και άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς η πρόσβαση στον όροφο της έκθεσης και στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μπορεί να γίνει και μέσω ανελκυστήρα. Σε περίπτωση συμμετοχής ατόμων με κινητικές δυσκολίες στο πρόγραμμα, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν σχετικά το ΑΜΗ πριν την επίσκεψή τους στο μουσείο.
WC Η έκθεση διαθέτει τουαλέτες ανδρών και γυναικών. Η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαθέτει μία τουαλέτα.
Store Room Το βεστιάριο του μουσείου βρίσκεται στην είσοδο της έκθεσης. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα προτού ξεκινήσουν την περιήγησή τους.
Cafeteria Στο μουσείο λειτουργεί αναψυκτήριο. Η κατανάλωση, όμως, φαγητού και ποτού δεν επιτρέπεται αυστηρά, κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος, στην έκθεση και την αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
"Βιωματικά πολιτισμικά περιβάλλοντα", Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, άξονας προτεραιότητας "01 - Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης", MIS 453694
Ανάπτυξη ιστοχώρου με ανοικτές τεχνολογίες, Εργαστήριο Πολυμέσων και Περιεχομένου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης