Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στην οδό Ξανθουδίδου και Χατζηδάκη, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Για να έρθετε στο μουσείο:
Το μουσείο είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια για τους επισκέπτες που κινούνται στο κέντρο του Ηρακλείου.


Για τους επισκέπτες απομακρυσμένων τμημάτων της πόλης του Ηρακλείου, η πρόβαση μπορεί να γίνει με τα αστικά λεωφορεία που κάνουν στάση στην πλατεία Ελευθερίας (Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου).

Για τους επισκέπτες περιοχών εκτός Ηρακλείου, η πρόσβαση μπορεί να γίνει με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, που κάνουν τέρμα στον Σταθμό Λιμένος (Πίνακες Δρομολογίων ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου). Στη συνέχεια, μέσω της οδού Δουκός Μποφώρ, μπορεί κανείς να μεταβεί πεζή στο μουσείο σε λίγα λεπτά.

Το μουσείο δεν διαθέτει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-11.00 και κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Ιούνιο.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών που προσφέρει το ΑΜΗ απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα “Μια γιορτή στο παλάτι” έχει σχεδιαστεί για την Γ΄και Δ΄τάξη του Δημοτικού και το “Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο” για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.
Για να επισκεφτείτε το ΑΜΗ με την τάξη σας και να παρακολουθήσετε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών απαιτείται υποχρεωτικά ηλεκτρονική εγγραφή και κράτηση εδώ.
Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής ενός σχολείου στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΜΗ παρακαλούνται οι συνοδοί να ενημερώνουν εγκαίρως και τηλεφωνικά τους υπεύθυνους του μουσείου.
Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων συμβάλλει στην επιτυχή διεξαγωγή τους. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούνται οι συνοδοί εκπαιδευτικοί να μεριμνούν για την έγκαιρη προσέλευση της ομάδας τους στο μουσείο. Στη σπάνια περίπτωση έκτακτου κολλήματος, παρακαλούνται να ειδοποιούν εγκαίρως και τηλεφωνικά τους υπεύθυνους του μουσείου.
Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών του ΑΜΗ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 άτομα ανά ομάδα. Ο αριθμός αυτός κρίνεται πως εξυπηρετεί καλύτερα την ορθή λειτουργία των προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα “Μια γιορτή στο παλάτι” μπορούν να το παρακολουθήσουν παράλληλα δύο ομάδες των 25 ατόμων. Σε αυτήν την περίπτωση, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν τα στοιχεία και της δεύτερης ομάδας στην ίδια φόρμα κράτησης (εδώ).
Αρχαιολόγος του ΑΜΗ υποδέχεται τους μαθητές και τους συνοδούς τους στο βεστιάριο του μουσείου, ενεργοποιεί και μοιράζει τον ψηφιακό εξοπλισμό που προβλέπεται σε κάθε πρόγραμμα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα με ψηφιακές τεχνολογίες υλοποιούνται αποκλειστικά με την καθοδήγηση και την επίβλεψη του εκπαιδευτικού-συνοδού της ομάδας που επισκέπτεται το μουσείο. Για την καλύτερη προετοιμασία του εκπαιδευτικού-συνοδού παρέχεται ηλεκτρονικά βοηθητικό πληροφοριακό υλικό, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης.
Δεν είναι υποχρεωτική η εξοικείωση των μαθητών οποιασδήποτε βαθμίδας προκειμένου να πάρουν μέρος σε κάποιο από τα προγράμματα με ψηφιακές τεχνολογίες του ΑΜΗ. Οι εφαρμογές είναι σχεδιασμένες με τρόπο που επιτρέπει την εύκολη χρήση τους από τους συμμετέχοντες.

Οι εκπαιδευτικοί-συνοδοί θα πρέπει να έχουν μία στοιχειώδη εξοικείωση με ψηφιακές συσκευές, δίχως και πάλι να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος. Μετά την επιβεβαίωση της ηλεκτρονικής κράτησης, αποστέλλεται στον εκπαιδευτικό-συνοδό επιπλέον πληροφοριακό υλικό για το πρόγραμμα. Το προσωπικό του μουσείου είναι, επίσης, στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για επιπλέον πληροφορίες.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών υλοποιούνται στις αίθουσες της έκθεσης, καθώς και στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του μουσείου. Οι συμμετέχοντες προμηθεύονται tablets σε ειδικές θήκες από το προσωπικό του μουσείου, για το μέρος των προγραμμάτων που λαμβάνουν χώρα στις αίθουσες της έκθεσης. Η Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διαθέτει προτζέκτορα και διαδραστικά τραπέζια, όπου οι συμμετέχοντες υλοποιούν δραστηριότητες (εφόσον προβλέπεται από τη δομή του προγράμματος).
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών είναι φιλικά προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Η έκθεση διαθέτει ανελκυστήρα που οδηγεί από το ισόγειο στον όροφο του μουσείου. Η πρόσβαση στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων γίνεται και πάλι με ανελκυστήρα μέσω της πτέρυγας των εργαστηρίων, συνοδεία υπαλλήλου του μουσείου. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν εγκαίρως τους υπεύθυνους του μουσείου για την παρουσία ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην ομάδα τους.
Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΜΗ, όπως και οι επισκέψεις στο μουσείο, είναι δωρεάν για τα σχολεία.
"Βιωματικά πολιτισμικά περιβάλλοντα", Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, άξονας προτεραιότητας "01 - Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης", MIS 453694
Ανάπτυξη ιστοχώρου με ανοικτές τεχνολογίες, Εργαστήριο Πολυμέσων και Περιεχομένου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης